Meie hulgas on palju koerasõpru, kes annavad endast iga päev parima, et oma koerale põnevat elu pakkuda. Kuid olgem ausad – meil kõigil on töö, hobid ja muu, mis lisaks koera eest hoolitsemisele ka omajagu aega võtab, mistõttu on vahepeal hea, kui mõtled ette tervele nädalale, et paika panna mõned tegevused, mida koeraga koos teha, et ka talle põnevust pakkuda. Enamasti möödub ju koera päev magades ja koera asju tehes ja küll on tore, kui ka tema nädal erinevatest tegevustest koosneb ja lisaks igapäevastele rutiinsetele jalutuskäikudele ta ka muud kogeda saab.

Panime omaltpoolt kokku ühe näidisplaani, mille põhjal saad ka sina oma koera nädalaplaani rikkalikumaks teha.

1. Kammimine ja massaaž
Kõigepealt väike kammimissessioon ja seejärel massaaž. Koertele tehtav massaaž on loomulikult omaette teadus ja selleks on olemas eraldi massöörid, aga mõnda lihtsamat tehnikat saad ka ise kodus teha.

Alusta sellega, et paitad oma koera keha. Vaata, kas märkad mõnes kohas suuremat soojust või seda, et nahk mõne kohapealt paitades justkui tõmbleb? Või et koer reageerib mõnda kohta katsudes kuidagi rohkem? Kui jah, siis on hea sellest rääkida näiteks füsioterapeudi või massööriga, kes saab lähemalt vaadata, et ehk on selles kohas pinged kogunenud, millest saab edukalt vabaneda õigete harjutuste või järjepidava massaažiga.

Paita koera selga, nii, et alustad peast ja liigud mööda selga alla ühelt ja teiseltpoolt selgroogu, ja seda kõike väga kerge survega. See on koertele väga rahustav. Saad masseerida ka otsaesist, kasutades pöidlaid ja kergelt masseerides peanahka, kõrvade vahelist ala jne. Paljudele koertele meeldib ka kõrvamassaaž.

2. Jalutuskäik looduslikul takistusrajal
Mis on looduslik takistusrada? Selle nimetuse all mõtleme jalutamist erinevatel pinnastel ja kasutades ära langenud puid ja looduses esinevaid künkaid jms pinnavorme. Kui jalutad igapäevaselt oma koeraga linnatänavatel, siis on su koer harjunud kasutama ühte ja samu lihaseid ja selline ühtlasel pinnasel jalutamine ei vaja väga palju “võimlemist”. Küll aga on hea vahetevahel viia oma koer nt liivaranda või metsa, kus tal on jalutamiseks vaja nt mõnest puust üle ronida, mõnest künkast üles ronida, liivas jalutada, kividest üle ronida jne.

3. Lakkumismatilt söömine
Lakkumismatid on toredad abivahendid ja teevad mõne toidu söömise ka pikemalt nauditavaks. Nt on võimalik nende peale määrida koertele mõeldud pasteeti, toortoitu, konservi, püreed vms. Suvel on hea lakkumismatt maitsva kraamiga ka ära külmutada, et koerale veidi jahutust pakkuda. Lakkumine on koerale omane tegevus, mis on ka väga rahustav.

4. Teise looma lõhnaga asjaga tutvumine
On sul mõnel tuttaval kodus mõni põnev loom, kelle lõhnaga asja sa saaksid endale paluda? Kui jah, siis see on väga äge võimalus oma koerale nuuskimiseks midagi põnevat anda. Lisaks on tore ka mõne teise koerasõbraga mänguasju vahetada. Vahel on ju ikka nii, et mõned mänguasjad on juba väga kaua olnud ja koer on sellest ära tüdinenud. Siis saad äkki mõne teise koerasõbraga kokkuleppele ja vahetuskaupa teha.

5. Maiuste otsimine rätiku seest
Hea lihtne trikk, kuidas ära kasutada nt mõnda vana rätikut või vaipa. Viska maiused rätikule, keera see rulli. Keerukusastme lisamiseks võid rätiku veel omakorda kokku siduda, et koer peaks kõigepealt vaeva nägema selle avamiseks. See on heaks mõtteharjutuseks koerale.

6. Mõnus jalutuskäik metsas sõpradega
Kui su koeral on koerasõpru, siis on tore vahel kokku leppida üks tore jalutuskäik metsas, kus koerad saavad rahulikult jalutada ja koos nuuskida ning maailma avastada. Eriti hea on rahuliku sõbra omamine veidi ärevamatele koertele, sest koos on ikka palju julgem maailma avastada.

7. Uue maiuse proovimine
Ehk leiad turult lihaletist midagi sellist, mida su koer varem pole proovinud? Teed talle ise erinevatest lihadest ning köögiviljadest püree, mida lakkumismatil või jääkuubikuvormis sügavkülmutada ning koerale anda? Või pakud talle hoopiski koertele mõeldud puljongit? Ka koerte jaoks on põnev uute maitsete ning tekstuuridega tutvumine.

Koera elu rikastamine ei tähenda automaatselt seda, et pead leidma viise kuidas tema söögikordi pikemaks ja väljakutsuvamaks teha. Koeral on vaja teha koeraasju – ta tahab neid loomuomaseid tegevusi, nagu näiteks nuuskimine, kaevamine, lakkumine, närimine, teiste koertega aja veetmine jne. Meie ootused koertele on kõrged – me tahame, et nad jalutaksid eeskujulikult, kuulaksid sõna ja teeksid küsimise peale kõike, aga me kipume unustama, et nad on koerad ja vajavad loomuomaseid tegevusi, et õnnelikku elu elada. Loodame, et see nädalaplaan annab sulle ehk mõned mõtted juurde, kuidas oma koera elu rikastada.

Jäta kommentaar

×