Eh, mis küsimus see veel on? Tegelikult väga oluline küsimus, sest suur osa inimesi läheneb koertele valesti ja ei oska kahjuks lugeda ka koerte kehakeelt. See on meile nii omane, et armsat koera nähes tahaks ju kohe käe välja sirutada, pead paitada ja kallistama hakata. Ükskõik kui väga me seda ka teha tahaks, see paneb koera väga-väga ebamugavasse olukorda ja halvimal juhul süvendab tema hirmu ning tekitab käitumisprobleeme.

Aga kuidas siis õigesti käituda? 

Kui sulle jalutab tänaval koer vastu, siis ära kõnni otse tema poole, vaid kerge kaarega

Tee kõndimisel sisse kasvõi väike, vaevumärgatav kaareke. Selle liigutusega annad koerale märku, et sa austad teda ja mõistad tema kehakeelt. Ära kunagi vaata koerale otse silma ning pigem väldi silmkontakti.

Oota, et koer tuleks ise sinu juurde

Oi kui raske, eks? Nii tahaks ju ise minna ja paitada! Hoia end tagasi ja usu, see on lõppkokkuvõttes palju kasulikum, sest koerad eelistavad neid, kes neile piisavalt ruumi ja aega annavad ja see loob teie potentsiaalsele sõprusele palju tugevama vundamendi. Ole rahulik, lase koeral end rahulikult nuusutada ja uurida, kes sa selline oled.

Ära paita koera pead, vaid hoopiski rinnaesist või külge

See on midagi, mida oleme juba maast madalast harjunud tegema – koera ju ikka paitatakse! Küll aga ainult siis, kui koer end siis mugavalt tunneb. Mida rohkem aga oskad jälgida koera kehakeelt, seda tihedamini ilmselt märkad, et tegelikult ei naudi ta pea pealt paitamist nii palju kui ehk siiani arvasid. Proovi seda olukorda vaadata läbi koera silmade. Suur käsi lähenemas üle pea. Koer ei näe, kuhu see käsi liigub ja mida see teeb. Koera esimene instinktist tulenev mõte on, et ehk soovid teda kaelast haarata, mis tema keeles tähendab, et soovid teda rünnata. Tagajärjed võivad olla kurvad. Soe soovitus – ära paita koera pead! Paita ta rinnaesist või külge, sest siis ta näeb, kus su käsi on. Koera paitades jälgi ALATI ta kehakeelt – kõikidele koertele ei meeldi, kui neid katsutakse. 

Ära kummarda üle koera

Kui soovid koera paitada, siis ära kummardu üle tema. See on tema jaoks hirmutav ja seda on näha ka kehakeelest – paljud koerad eemalduvad koheselt või teevad ennast alandlikult madalamaks kui muru.

Ära vaata koerale silma

Kui oled koeraga tegelemas, siis ära vaata talle silma, see ei ole talle mugav ja on tema keeles pigem kurjakuulutav, kui sõbralik käitumine. Vaata kergelt eemale, ole rahulik, ära tee liiga kiireid liigutusi ega räägi liiga valjult.

Kui koer läheb su juurest ära, lase tal seda teha

Koeral peab olema alati valik lahkuda, kui ta seda soovib. Kui koer läheb su juurest ära, siis ära jookse talle järele, vaid lase tal minna. Kui ta soovib, siis ta tuleb tagasi.

Neid soovitusi peavad järgima kõik, nii lapsed kui ka täiskasvanud. Hea on näha, et üha enam on neid lapsi, kellele on õpetatud, kuidas koerale läheneda ja temaga käituda, kuid neid teadmisi on kindlasti veel ja veel ja veel rohkem vaja jagada. Nii hoiame ära väga paljud õnnetud olukorrad. 


Jäta kommentaar

×