Hiljuti kogesin seda omal nahal, kui minu koera Lunat hammustas rästik meie hommikuse jalutuskäigu ajal. See kogemus oli hirmutav, ja seda hiljem jagades, tekkis inimestel väga palju küsimusi, mistõttu kirjeldan siin artiklis veidi pikemalt meie kogemust ja jagan kogutud infot, mida loodetavasti ühelgi lugejal kunagi vaja ei lähe, aga mis annab ülevaate, mida sellises situatsioonis teha.

Minu kogemus Lunaga

Oli päikeseline laupäeva hommik ja läksime Lunaga meie lemmikranda jalutama ja mängima. Randa pääseb läbi armsa metsatuka, kus on väike rada, mis viib otse randa. Kui lahkusime, kuulsime põõsastes liikumist, aga minu esimene mõte oli, et ilmselt linnud. Luna läks uudishimulikult nuuskima ning hetke pärast hüppas ta tagasi, kuid jätkas kõndimist nagu midagi poleks juhtunud. Kontrollisin põõsaid, kuid ei näinud midagi murettekitavat, nii et liikusime edasi auto poole.

Sõitsime rannast ära ning umbes 20 minutit hiljem, kui jõudsime parkimisplatsile, märkasime, et Luna nägu ja nina olid tugevalt paistes. Kiirustasime lähimasse loomade kiirabisse, ise veel mõeldes ja lootes, et ehk on tegu ikka mesilase nõelamisega... Loomaarst tuvastas kiiresti, et paistetus oli tingitud rästiku hammustusest. Arvestades Luna väikest kasvu, öeldi, et kiire tegutsemine oli kriitiline, sest rästiku hammustused võivad olla surmavad ja kahjuks tuleb selliseid olukordi arstide töös tihti ette. Lunat hoiti kuus tundi jälgimise all ja ta sai vajalikku ravi. Õnneks tänu kiirele reageerimisele, taastus Luna hästi. Loomaarst soovitas meil järgnevatel päevadel jälgida tema käitumist, näiteks söögiisu ja joomise muutusi, ja vajadusel tagasi tulla.


Üldised soovitused koeraomanikele:

  • Enamiku koerteomanike kogemus ütleb, et kui koer saab rästikult hammustada, siis sellele enamasti ei järgne mingit häälitsust ega käitumist, mis viitaks, et tegu oli rästikuga, mistõttu on oluline, et liikudes kohtades, kus rästikuid võib olla, oleksid koera käitumise osas tähelepanelik. Kui on olukord, kus justkui tundub, et midagi võis juhtuda, siis vaata igaks juhuks see ala üle, et kas näed seal kedagi liikumas.
  • Kontrolli, kas näed kuskil juba paistetust, torkehaavu või koera käitumises valu või ärevuse märke. Sõltuvalt mürgi kogusest võib tekkida hammustuse piirkonda 30 min jooksul ulatuslik ja väga valus turse. 
  • Pane endale telefoni ja võimalusel ka autosse kirja lähimate kliinikute telefoninumber, aadress ning avamisajad. Kui oled paanikas ja on vaja kiiresti infot leida, siis lisab see juba niigi pingelisele olukorrale pinget juurde ja palju lihtsam on, kui sa juba tead, kuhu helistada ja kuhu liikuda. Võimalusel helista kliinikusse ette, et olla kindel, et nad on avatud ja saavad teid vastu võtta.
  • Piira koera liikumist, sest see aeglustab mürgi levikut koera kehas. Samuti ära süga ega masseeri koera, sest vastasel juhul hakkab mürk koera kehas kiiremini levima.
  • Ära ürita mürki välja pigistada. Samuti ära kasuta žgutti, sidet, geele, plaastreid, pulbreid, lahast jms. Ära aseta hammustuskohale jääd.
  • Ära pese hammustuskohta.
  • Koerale võib anda koertele sobivat valuvaigistit ning juua.

Rästiku mürgis sisalduvad ensüümid, mis põhjustavad turseid, hüübimishäireid, verejookse, paikset kudede nekroosi, vererõhu langust, südame rütmihäireid, hüperosmoosi, hepariini, histamiini ja vasoaktiivsete ainete vabanemist, samuti neerutorukeste nekroosi ja ka kopsuturse veresoonte läbilaskvuse suurenemise tõttu on võimalik. 

Kahjuks ei ole meil rästikumürgi vastumürki, mistõttu saavad loomaarstid teha vajadusel vaid organismi toetavat ravi nt vedelikuteraapia, põletiku- ja valuravi näol, aga tihti on need meetmed ja kiire käitumine see, mis koera elu päästab ja hilisemaid tühistusi ennetada aitab.

Oluline on teada, et rästikud võivad pesitseda ka linnapiirkondades. Näiteks Tallinnas on olnud rästiku hammustamise juhtumeid Mustamäel. Kui tead, et teie piirkonnas on rästikuid, siis hoia oma koer rihma otsas ja eemal paksudest põõsastest või kividest, kus maod võivad peituda. Kevadel ja suve alguses on liikvel noored rästikud, kes on uljamad ja võivad hammustada ka ilma suurt ohtu tunnetamata.


Jäta kommentaar

×