Stress on elu vältimatu osa, nii inimeste kui koerte puhul. Kuigi koerad ei muretse arvete maksmise pärast või muude inimestele tuttavate argimurede pärast, on neil muud stressiallikad. See võib olla midagi väga rutiinset, nagu näiteks kammimine või küünte lõikamine, või midagi väga ootamatut, nagu näiteks ilutulestiku laskmine. Meie jaoks on oluline mõista, kuidas aidata oma koeral neid stressirohkeid situatsioone mööda saata ja nendest võimalikult kiiresti taastuda.

Koerte stressireaktsioon

Stress on füsioloogiline protsess, mis on meis arenenud, et suudaksime reageerida potentsiaalsele ohule. Kui aju tuvastab ohu, algatab see kehas kas võitluseks või põgenemiseks vajalikud sisemised protsessid. Koerte puhul ei mängi rolli, kas see oht ka meie silmis piisav on – kui koer väga kardab tuulega liikuvat kilekotti, siis algab tema kehas samasugune füsioloogiline protsess, nagu inimestes algaks, kui neid näiteks keegi taga ajaks. 

Stressihormoon kortisool mängib olulist rolli nii inimeste kui ka koerte kehas. Õige kogus kortisooli aitab meil edukalt tegutseda, samas aga liiga palju või liiga vähe võib põhjustada probleeme. Stressihormoonide mõjud on kasulikud, kui reageeritakse stressirohkele sündmusele – seni, kuni keha naaseb kiiresti nö tavaolekusse, kui "oht" on möödas. Kahjuks elavad aga paljud koerad pikaajalise (kroonilise) stressi seisundis. Pikaajaline stress häirib keha loomulikke tagasiside mehhanisme, põhjustades pidevalt kõrgenenud kortisooli taset. See võib avaldada tõsist mõju koera tervisele ja käitumisele. Paljud nö probleemkäitumised tulenevad näiteks sellest, et koer on stressis. See võib viia selleni, et koer reageerib erinevates olukordades haukumise, rihmas tirimisega või mõne muu stressikäitumisega. Need pole märgid sellest, et koer käitub halvasti või on "paha". Need on stressi kõrvalmõjud, mille üle koeral ei ole endal kontrolli. Halvimal juhul tekib pikaajalisest stressist mõni tervisemure. 

Kuidas aidata koeral stressist taastuda?

Mõistagi on keeruline anda ette taastumisplaani igale koerale igaks olukorraks. Küll aga on väga palju erinevaid tegevusi, mis kõigi koerte puhul hästi toimivad ja abiks on.

  • Maiuse otsimine: See on kõige lihtsam ninale tööd andev rahustav tegevus. Kuidas seda teha? Viska koerale maitsvaid maiuseid vaibale/tekile/rohu sisse ja lase oma koeral neid otsida. Kui su koer on väga stressis, siis kindlasti proovi hoida see tegevus võimalikult lihtsana, et see koera jaoks frustreeriv poleks.
  • Rahulik jalutuskäik: Rahulik ja vaikne koht, pikk rihm ja palju uut ja põnevat infot, mida läbi nina analüüsida – see aitab alandada su koera pulssi ja soodustab rahunemist. Uuringud on näidanud, et mida rohkem ruumi on koeral jalutusrihma otsas liikumiseks ja mida rahulikum keskkond ja võimalusi nuuskimiseks, seda kiiremini tema pulss ka normaalolekusse taastub.
  • Võimalus rahus ja vaikuses puhata ja magada: See võib tunduda lihtne ja loogiline soovitus, küll aga väga tihti on meie kodused keskkonnad sellised, kus koeral pole võimalik rahulikult taastuda ja sügavalt magada. Proovi tagada peale stressirikkaid sündmusi oma koerale rahulik koht, kus ta saab aja maha võtta ja rahulikult magada.
  • Rahulikult paitamine: Koertele, kes naudivad puudutust, võib rahulikult paitamine väga rahustavalt mõjuda. Silita oma koera rahulikus tempos peast tagaosani. Eriti rahustavalt mõjub koera rinnaku silitamine.
  • Närimine: Mõnele koerale mõjub väga rahustavalt ka närimine. Selleks paku talle midagi närimiseks sobivat, nagu näiteks kuivatatud maius.
  • Rikastavad tegevused: See on iga koera puhul üsna individuaalne, mis talle kõige rohkem meeldib. Mõne jaoks võib rahustavalt ja hästi mõjuda erinevad toidumänguasjad, teisele ninatöö, kolmandale treenimine või juba tuttavate ja tugevalt kinnistunud trikkide harjutamine.

Kui koeral on stressitase kõrge, siis on oluline proovida vältida tegureid, mis koerale stressi tekitavad. Kahjuks ei ole see igas olukorras 100% võimalik, küll aga aitab palju ka nende stressi tekitavate tegurite miinimumini viimine. See võib näiteks tähendada, et peate mõneks ajaks piirama jalutuskäike või tegema neid teises asukohas.

Kui oskad ära tunda, kuidas sinu koer stressiolukorras käitub ja kuidas tema stressist taastumist toetada, siis aitad oma karvast sõpra väga palju. Kui su koeral on pikaajaline stress ja sa ei oska teda ise toetada või sobivat plaani luua, siis soovitame konsulteerida teaduspõhise, jõuvabu meetodeid praktiseeriva koera koolitajaga, kes saab aidata koostada plaani just sinu koera ja sinu vajadusi silmas pidades.

Pea meeles, et iga koer on erinev ja kannatlikkus ja mõistmine on väga oluline! 


Jäta kommentaar

×