Antud postitus on valminud koostöös loomaarstidega. 

Mida peaks Sinu koera kodune apteek sisaldama? Toome siin postituses välja peamised asjad, mida võiksid igaks juhuks koju valmis varuda. Oluline on, et kui häda käes, siis konsulteeriksid võimalusel loomaarstiga, et olla kindel, et annad oma lemmikule parimat abi.
  • Marlitampoonid ja füsioloogiline lahus ehk 0,9% NaCl lahus haavade ja silmade loputamiseks. Puhastamiseks kasutada lausmaterjalist lapikesi. Tavaline vatt ei sobi, kuna jätab haava sisse kiude. Igasuguse silmaprobleemi korral on eriti oluline esmalt füsioloogilise lahusega loputada ning seejärel vajadusel loomaarstiga kontakteeruda. Väiksema ärrituse puhul on loputamine piisav. 
  • Antiseptiline alkoholivaba puhastusvahend haavade desinfitseerimiseks. Kasutada ainult nahal. Alkoholi sisaldavad tooted kipitavad ja võivad ärritust suurendada, mistõttu neid vältida. Spreipudelid on kasutamiseks mugavad, kuid mõned loomad võivad pihustamisel tekkivat susinat peljata. 
  • Tömbi otsaga käärid või pügamismasin karva pügamiseks. Pügamismasinat kasutada koeral, kes on sellega harjunud. Masina surin on esmapilgul hirmutav.
  • Pro- ja prebiootikumidega seedepasta seedehäirete korral. Pasta peaks olema soetatud loomakliinikust (mitte loomapoest või mujalt) konsulteerides kliiniku töötajaga, et leida laiast valikust teile sobiv toode. 
  • Aktiivsöe pasta mürgistuse korral andmiseks. Kui koer on teadaolevalt midagi toksilist alla neelanud, võib anda söepastat ja seejärel koheselt kontakteeruda loomaarstiga. Võib ka anda söetablette, kuid nende minimaalne kogus on üpris suur (3-4 tabletti 1 kg koera kehakaalu kohta).
  • Digitaalne termomeeter kehatemperatuuri mõõtmiseks.  Lemmikuid kraaditakse rektaalselt ehk päraku kaudu. Seda tuleks teha rahulikult ja ettevaatlikult libestades kraadiklaasi otsa vedela seebi või vaseliiniga. Koera normaalne kehatemperatuur on 37.5-39.2 kraadi (suuremal tõul madalam, väiksemal kõrgem). 
  • Krae takistamaks haava lakkumist või silmaprobleemi korral silma nühkimist. Lakkumine, näkitsemine, kratsimine traumeerib kudesid tekitades veelgi suurema kahjustuse ning levitab baktereid tekitades infektsiooni. Krae peaks kaelas olema kuni loomaarsti visiidini.
  • Isekleepuv elastikside (Petflex) haava sidumiseks. Sideme alla asetada marlitampoon ning panna tähele, et seotud poleks liiga kõvasti. Petflex on lakkumise takistamiseks mõru maitsega.
  • Puugikonks puugi eemaldamiseks. Võiks olla nii suurem kui väiksem olenevalt puugi suurusest. Puuk eemaldada koheselt vältimaks puukide siirutatavate haigustekitajate ülekandumist. 
  • Allergiaravim, kui koer on tundlik herilaste või mesilaste nõelamise suhtes või esineb muid teadaolevaid allergiaid. Enamkasutatav on tsetirisiin (Zyrtec), mida manustada 1mg/kg 1 kord päevas suu kaudu. 
  • Sise- ja välisparasiitide tõrje (ussirohi, kirbu- ja puugirohi). Ravimite valik on lai, sobiva valimiseks konsulteerida oma loomaarstiga. Suurim valik ravimeid on loomakliinikutes, mõned ka apteekides veterinaarravimite osakonnas. Loomapoest ega mujalt ei tasu parasiiditõrjeid soetada.
  • Loomaarsti kontakt ja esmaabi pakkuva lähima loomakliiniku number võiks olla telefoni salvestatud. Igasuguse ravimi kasutamine peab olema eelnevalt loomaarstiga läbi arutatud.

Jäta kommentaar

×