Kas sa tead, mida su koer päriselt vajab? ⁠Me kõik teame, et koerad vajavad ellu jäämiseks toitu, eks. Aga kas ainult sellest piisab, ja kõik muu on justkui boonus talle? 

Tegelikult on meie koerte vajadused palju-palju keerulisemad ja olgugi, et meile võib tunduda, et neile piisab toidust, sügamisest, jalutuskäikudest, siis tegelikkuses jääb sellest vajaka. Kas sa oled vahel mõelnud, et mida su koer teeks siis, kui ta ei elaks sinu peres, vaid vabas keskkonnas? Kui ta saaks ise otsuseid teha, siis mis tegevusi ta valiks ja kuidas ta oma päeva veedaks? 

Koerad vajavad:

🏃‍♀️ füüsilist liikumist⁠
🏡 turvalist keskkonda ja turvatunnet⁠
🐕 võimalust teha koeraasju⁠
💬 suhtlemist⁠
🧠 ajutööd⁠
🧘 rahustavat tegevust⁠
🤔 võimalust teha otsuseid⁠
🦴 toitu ja võimalust otsida toitu⁠
🐶 talle sobivat keskkonda⁠

Kui sa mõtled oma koera igapäevaelu peale, kas ta saab kõik need vajadused täidetud? See ilmselt ei ole lihtne “jah” või “ei” küsimus, vaid vajab veidi pikemalt mõtlemist, et enda jaoks lahti mõtestada, mida need kõik tähendavad ja kas ning kui palju su koer üht või teist teha saab.⁠ Näiteks – kas tavapärane jalutuskäik on koerale piisav? Kas see täidab tema vajadusi?

Nt Luna jaoks üks lemmikuid koerale omaseid tegevusi on kaevamine. Seda saab ta edukalt teha rannas või muus liivases kohas. Kui tahan, et see tema jaoks veel põnevam oleks, siis peidan liiva alla tema mänguasja ja lasen tal seda otsida. Tema jaoks on tohutult oluline ka turvatunne, nii et see on mul alati prioriteediks, kui temaga erinevaid tegevusi planeerin. Ja mitte lihtsalt see, et kas keskkond on talle turvaline, vaid kas tema ise tunneb, et tal on seal turvaline ja hea olla. ⁠See võib väga palju erineda sellest, mida mina ise turvaliseks pean. Tema näeb maailma teistmoodi ja lõppude lõpuks ei loe see, mida mina arvan, vaid see, kuidas tema tunneb. 

Ka sina võiksid võtta eesmärgiks oma koera elu korraldada nii, et see täidab päriselt tema vajadusi. Lisa tema päeva nt üks põnev rikastav tegevus. Näiteks tegevus, kus ta saaks oma võimast nina kasutada. Kõige lihtsam on alati kasutada toitu, aga äkki leiad talle veel mõne põneva lõhna – mõne huvitava looma lõhnaga ese, huvitav ravimtaim (igaks juhuks uuri enne, et see koerale mürgine ei oleks), kaugelt reisinud ja kulleri toodud pakend vms. Mõtle, kuidas saaksid selle tegevuse juurde siduda ka veel mõne elemendi, mille puhul ta peaks ka veidi mõistatama. Nii nagu inimesed lahendavad ristsõnu või sudokusid, tahavad ka koerad ajutööd. 

Lihtne variant sellest on nt pappkast, kuhu sisse panna ajalehti, sinna vahele maiuseid, võib olla ka mõned tema mänguasjad. Kui tahad rohkem vaeva näha, saad talle teha lausa terve toa – laotad laiali mõned tema mänguasjad, sinna alla/peale/vahele maiused, paned juurde ka pappkaste ja muid esemeid, kuhu alla maiuseid peita saad. Eriti hea on see tegevus vihmase päeva puhul. Kui sul on võimalik kasutada õueala, saad lisaks eelpool mainitud asjadele tekitada ka takistusraja erinevatest kändudest vms esemetest, et su koer saaks ka veidi võimlemist, erinevatele esemetele ronida jne. 

Oleme mõnda ideed varasemalt ka oma sotsiaalmeediakanalites jaganud. Vaata järgi:

Aaretekast

Tubane nuuskimisrada

Aukudega maiusepall

Paberirullist snäkipakike

Salvrätikarbist puzzle


Jäta kommentaar

×