Üha enam pöördub minu poole kliente, kellel on koeraga mure ja kes räägivad mulle pikki lugusid sellest, kui palju nad oma koeraga tegelevad. Iga päev vähemalt 2-3 tundi jalutamist, sellele otsa veel trenn ning õhtul tund aega palli loopimist ja jooksmist. Ja koer pole ikka väsinud ja jaksab endiselt terve öö pahandust teha ning asju lõhkuda.

Koera füüsilise koormuse tõstmine tundub lihtne lahendus erinevatele käitumisprobleemidele. Kuid kas see ka päriselt nii on?

Ma usun, et iga koeraomanik tahab oma lemmikule parimat. See ei tähenda seda, et pead oma koerale pakkuma tundide viisi trenni, jooksmist ja kiirel tempol jalutamist. Kui tahad, et su koer oleks tasakaalukas ja õnnelik, siis pead tagama tema vajaduste täitmise, kuid see ei tähenda suures koguses füüsilist trenni.

Koera esmaste vajaduste katmiseks vajab ta kvaliteetset toitu, mõistlikus koguses liikumist ning aega ja rahulikku kohta puhkamiseks. Kui oma klientidelt küsin, kui palju nende koer ööpäevas magab, siis saan vahel väga jahmatavaid vastuseid – mõni ütleb, et maksimaalselt 8 tundi. See ei ole kindlasti piisav. Lisaks unele vajab koer ka võimalust olla koer ja praktikas näen, et see jääb tihti koeraomanikel kahe silma vahele. Koer tahab nuuskida ja maailma avastada, lasta oma ninal end viia huvitavatesse kohtadesse. Vahel ka kaevata ning linde taga ajada. Aga seda kõike mõistlikus koguses. Me peame oma koerale pakkuma turvalist keskkonda ja teadmist, et ta saab meid usaldada ja meile loota. Peame hoolt kandma selle eest, et meie lemmiku tervis oleks korras ja vajadusel pakkuma ravi. Ja viimaseks - õpetama oma lemmikut kohalduma ümbritseva maailmaga. 

Kui sina oled üks neist, kelle koer on justkui väsimatu ja nõuab 24/7 tegelemist ja ei suuda isegi magada, siis vaata üle tema päevakava. Asenda mõni kõrge energiaga tegevus hoopiski ninatööd nõudva tegevusega – nt maiustuste otsimine vaibast või murulapilt. Jalutuskäigul keskenduge vahemaa asemel hoopiski lihtsalt koosolemise nautimisele – las su koer nuusib rahulikult, lõdva rihmaga jalutades. Kui koer on harjunud alati kiire tempoga kõndima, siis võtab ümberharjumine veidi aega, aga usu, su koer naudib väga võimalust olla lihtsalt koer ja nina abil uudiseid lugeda. 


Jäta kommentaar

×