Olen Kullakuu sotsiaalmeediakanalites viimasel ajal palju kordi maininud ja näidanud, kuidas ma enda koera Lunaga erinevates kohtades ja olukordades rahulikke pause teen. Selle peale on nii mõnedki imestusega kirjutanud ja küsinud, et kuidas seda küll saavutada. Selle lihtsa oskuse ja teadmise omandasin siis, kui Turid Rugaas mõned kuud minu mentoriks oli. Mul oli siis parajasti just üks klient, kelle koer väljaspool kodu absoluutselt rahuneda ei suutnud. Turidil oli õnneks üks hea õpetus taskust võtta ja kui täitsa aus olla, siis olin seda oma koerale juba enne täiesti enesele teadmata ja ilma selge sihita õpetanud. Järjekordne kinnitus, et tihti on need kõige lihtsamad lahendused need kõige paremini toimivad. 

Rahulikuna olemise õpetamises pole midagi üleliia rasket. Põhjus, miks mõne koera jaoks võib see alguses väga keeruline olla, on selles, et nad lihtsalt pole harjunud selliseid puhkepause tegema. Kui nende jaoks on siiani kõik seiklused ja jalutuskäigud olnud sellised, et pidevalt on liikumine, siis järsku oodata, et nad suudaksid rahulikult ümbrust vaadelda ja paigal püsida, ei ole kõigi koerte puhul teps mitte realistlik.

Miks see oskus oluline on?

Minu jaoks on peamine väärtus selles, et see õpetab koera ka päriselt maha rahunema ja annab talle selle tööriista, kuidas ka peale veidi stressirohkemat olukorda hingamispaus teha ja maha rahuneda. See on oluline oskus, eriti, kui su koer on keskkonna suhtes tundlikum. Selliste rahulike pauside tegemine annab talle võimaluse distantsilt olukorda jälgida ja harjuda sellega, et vahepeal ongi ümberringi helid ja liikumine ja see on täiesti tavaline ja ei vaja reageerimist. Kui su koer kardab inimesi või teisi koeri, on selliste pauside tegemine hea tööriist ka selleks, et anda oma koerale võimalus olukorda turvalisel viisil jälgida, ilma, et ta tunneks, et peab hirmust põgenema või reageerima. 

Vahepeal on ka nii, et jalutuskäigul kohtad mõnda vana tuttavat ja tahad temaga paar sõna vahetada. Selliseid olukordi kõrvalt nähes märkan üsna tihti, kuidas koerad on sel ajal väga rahutud ja ei saa üldse aru, miks selline seismine ja jutustamine toimub. Sellistel hetkedel on väga hea, kui su koer on rahulike pausidega harjunud ja teab, kuidas käituda. 

Kuidas rahulikku olemist koerale õpetada?

Oluline on mõista, et kui su koer esimesed korrad ei suuda maha rahuneda, siis see on täiesti normaalne ja arusaadav ning pole vaja muretseda. Mõnel koeral on vaja veidi rohkem aega, et harjuda, sest nende jaoks on see uus käitumine ja nagu ka kõige muu uuega harjutamise ja õpetamisega – vaja on liikuda koerale sobivas tempos ja teda mõista. Ning veelkord – anna aega.

  • On oluline, et valiksid rahulikuks olemiseks sobiva keskkonna. See võiks olla vaikne ja rahulik koht, kus ei toimu üleliia palju. Nagu ka kõige muu uue õpetamisega – alustame harjutamist keskkonnas, kus koer suudab keskenduda. Sealt edasi saad samm sammu haaval liikuda veidi keerulisematesse keskkondadesse, aga pea alati silmas, et kuula oma koera ja tegutse nii, et sa ei ületa kuidagi tema taluvuspiiri.
  • Proovi leida koht, kus saad ise istuda. Kui läheduses pole pargipinke, siis on ka täiesti okei, kui võtad ise matkatooli kaasa või leiad istumiseks mõne kännukese. Kui seda võimalust pole, võid istuda ka maas, kuigi eelistatud on alati veidi kõrgem istumiskoht. Hoia jalutusrihma kinni, aga mitte nii, et see on pingul. Proovi seda mitte liigutada. Jalutusrihm võiks olla selleks hetkeks veidi rohkem kokku keritud ja umbes nii, et su koeral oleks kuskil 1,5m liikumisruumi ilma, et peaksid rihma liigutama ja pikkust juurde andma.
  • Lase oma koeral rahulikult olla, ära räägi temaga ega anna talle ühtegi käsklust. Proovi ka ise olla rahulik ja mõelda ka sellele, et su kehakeel oleks samuti rahulik. Ära räägi sel ajal telefoniga ega tegele millegi kõrvalisega, vaid võta pigem aega, et oma koera ja teid ümbritsevat keskkonda jälgida. Vaata, mida su koer jälgib ja kuhu tema fookus läheb. 
  • Oota, kuni su koer lõpuks rahuneb. Selleks võib minna mitu minutit. Kui näed, et su koer on ärev ja häiritud, siis mõtle, kas keskkond on ikkagi sobiv harjutamiseks või peaksid võtma mõned sammud tagasi ja alustama veelgi rahulikumast kohast. Rahulik olemine ei tähenda seda, et su koer peab istuma või lamama. Ta võib alguses ka seista. Oluline on, et ta jälgiks ümbrust rahulikult, ilma rihmas sikutamata. Jälgi tema kehakeelt. Peale mitmeid kordi rahulike sessioonide harjutamist läheb ka tema käitumine järjest rahulikumaks.
  • Kui olete mõned minutid rahulikult olnud nii, et ka koer on rahulik, siis võite sessiooni lõpetada. Alguses ei ole hea liiga pikalt harjutada ja saad peale igat positiivset sessiooni järgmine kord jälle veidi aega juurde lisada. Jälgi, et te rahuliku sessiooni järgselt oleksite samuti rahulikud ja ei tõuseks püsti ja ei hakkaks kohe jooksma. Ka rahulikust sessioonist lahkumine võiks sessioonile omaselt olla rahulikus tempos. 

Seda saad oma koeraga harjutada kasvõi iga päev. Hea oskus, mida saab kasutada väga paljudes olukordades. Head harjutamist!

 


Jäta kommentaar

×