Füüsiline trennn on tore ja nii nagu inimestele, väga vajalik ka koertele. Küll aga ainult sellest ei piisa. Paljud koeraomanikud on hädas oma lemmiku hüperaktiivsuse ja hävitustöödega, mida on võimalik ära hoida, kui lisada oma koera päevakavva mõned harjutused mõistusele.

Ajal, mil koerad veel ei olnud inimese parimad sõbrad, elasid nagu omapäi looduses. Neil olid väga tähtsad tööülesanded, nii nagu meil. Nad pidid hankima toitu, leidma turvalise pelgupaiga, suhtlema teistega ja kaitsma oma perekonda. Kõikide nende ülesannete täitmiseks on vaja kasutada aju ja koertel on tõesti väga hea vaimne võimekus – kui me vaid laseksime neil seda rohkem kasutada. Koera ajule mõjuvad kõige paremini erinevad harjutused, mis annavad võimaluse kasutada oma nina.

Kuidas pakkuda koerale mõttetööd?

Tee igapäevaseid jalutuskäike erinevates kohtades. Jalutuskäigud koertega on midagi, mida me ei saa tegemata jätta ja kui kõndida iga päev mitu korda sama rada, siis on rutiin kerge tekkima, nii sul kui ka su koeral. Lase oma koeral valida, millises suunas ta täna minna soovib.

Vii oma koer uutele radadele ja lase tal nuuskida ja maailma avastada. Koertel on vaja uusi keskkondi, uusi lõhnu, uusi kogemusi. Minge koos seiklema - lase oma koeral avastada kohti, kus ta varem käinud pole. Need kohad ei pea alati olema matkarajad või pargid – väga hästi sobivad ka parklad, telkimisplatsid ja metsatukad. Mida rohkem on keskkonnas uut, seda põnevam see koera jaoks on. Pea meeles – koerad analüüsivad asju oma ninaga, mitte ainult silmadega.

Korralda maiusejaht. Kõige lihtsam ja kiirem viis –lõika maiused väikesteks tükkideks ja viska need laiali murule, põrandale või vaiba sisse ning lase koeral need üles otsida ja maiustada. Kui kardad tekitada segadust, siis müügil on ka nuuskimismatid, mis täidavad sama eesmärki.

Osta koerale arendav mänguasi. Arendavad mänguasjad on väga hea viis koerale tegevuse pakkumiseks. Need hoiavad ta vähemalt 5-15 minutiks tegevuseks ja pakuvad mõttetööd. Iga päev üks mäng ja võid üsna pea näha oma koera juures positiivseid muudatusi – su koer on rahulikum ja õnnelikum. Mõned mänguasjanäited: Kong mänguasjad, muffinipann ja tennisepallid (https://www.youtube.com/watch?v=YFnWnejG_IU), Nina Ottoson mängud jne.

Vaheta igapäevaseid mänguasju. Väga paljudel koertel on terve kastitäis mänguasju, aga kui on mängutuju, siis äkitselt ükski neist ei ole piisavalt põnev. Iga uus mänguasi pakub aga vähemalt alguses palju rõõmu. Üks väga hea ning rahakotti säästev nipp: vaheta igapäevaseid mänguasju ja hoia mõned peidus. Kui tood uue mänguasja, siis pane mõned vanad lemmikud mõneks ajaks teise kasti peitu ja too need jälle mõne aja pärast välja. Su koera jaoks on see justkui uue mänguasja saamine. Nii tehes pole uusi mänguasja üldse nii tihti vaja osta.


Jäta kommentaar

×