Me kõik oleme harjunud nägema koertel kaelarihma. See on kasutusel olnud juba väga kaua, rakmed/traksid on muutunud populaarsemaks alles viimastel aastatel (oluline ääremärkus – kõik traksid ei ole kahjuks head. Loe siit, kuidas teha õiget valikut trakside valimisel). Kaelarihma tüüpe on väga palju erinevaid ja poodi minnes läheb silme eest kirjuks, sest justkui tundub, et igale käitumisprobleemile leidub kaelarihma näol lahendus. Su koer tirib rihmast? Ogadega kaelarihm. Su koer on teiste koerte vastu agressiivne? Poov rihm! Mul on raske sellest isegi kirjutada, sest see, mida koertele neid meetodeid kasutades tehakse, on leebelt öeldes jube ja ma väga loodan, et peale selle postituse ja viidete läbilugemist mõtleb iga koeraomanik edaspidi veidi laiemalt ja kaalub erinevaid võimalusi oma koera turvalisuse tagamiseks nii treeningul kui jalutuskäikudel.
Teadlased on pikalt teinud tööd selle nimel, et uurida välja kaelarihma kasutamise võimalikud ohud ja tagajärjed ning uuringud on tõendanud, et risk koera vigastamiseks on väga suur. Kahjulike mõjude raskusaste on erinevate tõugude ja suurustega koerte seas erinev, kuid paraku pole olemas kaelarihma, millega riske ei kaasneks.
Kaelarihm sobib näiteks igapäevaseks kandmiseks aias olevale koerale, kui soovid seda kasutada nö turvaelemendina, et kui koer peaks aiast välja saama, siis on kaelarihmalt võimalik saada omaniku kontaktandmed. Küll aga pole see sobilik jalutamiseks ning treenimiseks, sest isegi nõrgal tõmbamisel avaldub koera kaelale jõud, mille pideva/järsu avaldamise tulemusena võib koera tervis saada jäädavalt kahjustustada. Nii järsk rihmast tirimine kui kumulatiivselt pidev rihmast tirimine mõjuvad koerale kahjulikult. Kumba tagajärjed on tõsisemad, vajab teadlastel veel täiendavat uurimist.
Ilmselt oleme me kõik näinud koeri, kes kannavad kaelarihma ja jalutuskäigu ajal rihmast tõmbavad. Aga kas olete jälginud ka seda, mis juhtub sel hetkel koera kehaasendiga või mõelnud, et mis mõju avaldab see temale kaelale ja tervisele?
Koera kaela ehitus ei erine väga palju inimese omast ja nagu inimestel, on ka koertel kaelavigastused tõsiste tagajärgedega. Tihtipeale tuleb loomaomanikele üllatusena, et vigastuste peidetud põhjuseks võib olla kaelarihm.
Kui koer rihmast tõmbab, avaldab see suurt jõudu kõrile ja omakorda ka kaela piirkonnas paiknevatele elutähtsatele struktuuridele nagu hingetoru, veresooned, kilpnääre, kaelalülid ja läbi kaelalülide kulgev seljaaju ning sellest lähtuvad närvid.
Hingetoru, mis tagab õhuvahetuse kopsude ja väliskeskkonna vahel võib liigsest survest kahjustada saada. Ometi ei tehta tihtipeale suurt numbrit kui koer rihmast tirides köhatab, õhku ahmib või lämbumistunnet kogeb.
Kaelarihmast saavad mõjutatud ka selles piirkonnas kulgevad veresooned, mis tagavad verevarustuse ajus, silmades, aga ka kogu kehas. Ühe tagajärjena liigsest survest kaela veresoontele võib tuua silma siserõhu tõusu, mis kestvalt võib põhjustada nägemise kadu.
Uuringutes on kajastatud, et liiklusõnnetusse sattunud inimestel on täheldatud kilpnäärme kahjustust, mida on seostatud turvavöö traumaga ning on alust arvata, et pikaajalisel/järsul kaelarihma survel kõri piirkonda saab kahjustada ka koera kilpnääre, mis toodab hormoone keha ainevahetuse toimimiseks, omab olulist funktsiooni kehatemperatuuri säilitamisel ja südametöö reguleerimisel.
Järsul tugeva jõu avaldamisel kaelale võivad tekkida ka kaelalülide patoloogilised asendimuutused ning kaela piirkonnas olevate lihaste ja närvide kahjustus, mis võib kaasa tuua kaela liikumisulatuse vähenemise, valu ning halvimatel juhtudel lõppeda halvatuse või surmaga.
Kahjuks on endiselt väga levinud viis koera käitumise parandamiseks järsk tõmme rihmast; vähem levinud on aga arusaamine, mida selline käitumisviis koerale valu ja püsivate tervisekahjustuste riski näol põhjustab. Kui sulle teadaolevad koolitusmeetodid õpetavad koera vaid kaelarihmast sikutamist kasutades, siis tee oma lemmiku heaolu nimel paus ja mõtle läbi, mis on sulle oluline – kas tahad tõesti riskida koera tervise ja heaoluga? Kui oled sellele küsimusele vastuse leidnud, siis leia endale koolitaja, kes oskab sind ja su koera õpetada ka ilma kaelarihmata. Usu, see on võimalik. Kui vajad abi, siis kirjuta konsultatsioon@kullakuu.ee.
Ka trakside valimisel pead olema teadlik, kuidas õige valik teha ja mida silmas pidada. Loe meie postitust trakside/rakmete valimisest: https://www.facebook.com/kullakuu/posts/2492421347526083
Postituse aluseks olnud uuringuid saab lugeda:
Carter, A., McNally, D., Roshier, A. (2020) Canine collars: an investigation of collar type and the forces applied to a simulated neck model. Veterinary Record Published Online First: 17 April 2020. doi: 10.1136/vr.105681
Hunter, A., Blake, S., De Godoy, F. (2019) Pressure and force on the canine neck when exercised using a collar and leash. Veterinary and Animal Science, vol 8. https://doi.org/10.1016/j.vas.2019.100082
Teised kasutatud allikad:
Ettinger, S.J., Feldman, E. C., Cote, E. (2017) Textbook of Veterinary Internal Medicine Diseases of the Dog and Cat 8th edition.

Jäta kommentaar

×